Favorieten
U heeft nog geen favorieten
Bekeken cruises
U heeft nog geen cruises bekeken

Mijn Cruise Travel Sluit mijn Cruise Travel

Venetie in Italië


Highlights

Een betoverende stad met kronkelige steegjes en kanalen die u voeren langs prachtige palazzi, kerken en markten. Venetië is ongetwijfeld één van de meest romantische steden van Europa.

Ooit was die romantiek ver te zoeken. De oorspronkelijke inwoners (de Veneti) van het dichtbij gelegen vasteland werden herhaaldelijknaar de moerasgebieden verjaagd door de Barbaren zodat ze besloten er permanent te gaan wonen. Zo werd Venetië gebouwd op 120 eilandjes die met elkaar zijn verbonden door middel van 400 bruggen. De stad ligt in een lagune in het noordoosten van Italië. Via het Giudeccakanaal vaart u met uw cruiseschip de stad in en uit.

Laat u met een gondel door het doolhof aan kanalen vervoeren langs prachtige architectuur en de vele bruggen. Bezoek er de Brug der Zuchten, dat gebouwd is tussen het Dogepaleis en de gevangenis. Hier konden gevangenen hun laatste glimp daglicht opvangen voordat ze werden opgesloten in de donkere kerkers. Neem een kijkje bij de kathedraal op het San Marco plein of bezoek één van de vele winkeltjes op de beroemde Rialtobrug.

Bezienswaardigheden

Piazza San Marco

Hèt plein van Venetië met de gelijknamige basiliek, het Dogenpaleis en de bijna 100 meter hoge klokkentoren, dat werd gebouwd als vuurtoren en uitkijktoren. Bezoek het plein vroeg in de ochtend, voordat de mensenmassa’s arriveren.


Dogepaleis (Pallazzo Ducale)

In dit paleis woonde ooit de Doge, de leider van de Republiek Venetië, maar het gebouw werd ook als gerechtshof en stadhuis gebruikt. Het is één van de mooiste gebouwen van Venetië met werk van o.a. kunstenaars Tintoretto en Carpaccio. Tegenwoordig is het voor publiek toegankelijk. Onder het paleis liggen de donkere kerkers, de ‘Pozzi’.


Brug der Zuchten

De brug verbindt het Dogepaleis met de nieuwe gevangenis. De brug zou z’n naam te danken hebben aan de gevangenen die via de raampjes van de brug een laatste glimp daglicht op konden vangen voordat ze in de donkere kerkers werden opgesloten.


Musea

Peggy Guggenheim, van de beroemde Guggenheim familie, erfde en verzamelde in de  loop der jaren een collectie moderne kunst. Werken van Dalí, Picasso en Miró zijn ondergebracht in het museum. De Accademia herbergt een collectie Venetiaanse schilderkunst uit de 13e tot 18e eeuw. Accademia CampodellaCarita, Dorsoduro 1050. GuggenheimFondamentenVenier dei Leoni, Dorsoduro 704


Rialtomarkt

Ooit werden op de drukke markt stoffen, zilver en goud verhandeld, maar tegenwoordig wordt er vis, groente en fruit verkocht. U kunt hier de Italiaanse sfeer proeven. De Rialtomarkt is te vinden in de wijk San Polo, Vaporetto nummer 1 (Ca' d'Oro). Dan oversteken met de Traghetto.


Murano

Het eilandje Murano, 1,5 km ten noorden van Venetië, is al eeuwenlang beroemd om haar Venetiaans glaswerk. Bezoek er een glasblazerij of neem een kijkje in het Museo Vetrario di Murano, het glasmuseum in het Palazzo Guistinian.


Rialtoburg (Ponte di Rialto)

De beroemde en oudste brug over het Canale Grande werd gebouwd door Antonio da Ponto. De huidige brug stamt uit 1591 ter vervanging van meerdere houten voorgangers. Dit was ooit de plek waar handelaren hun waar uitlaadden en verkochten. Ook nu nog bevinden zich winkels van juweliers, kleding- en schoenenzaken, parfum- en souvenirwinkeltjes op de overdekte brug.

Nuttige tips

Munteenheid
Euro (EUR)

Taal
Italiaans

Vervoer

Venetië is autovrij. Dat betekent dus geen bussen, taxi’s of trams. Alternatief is de ‘vaporetto’, een grote busboot die alle grote haltes aandoet. Nummer 1 doet alle haltes langs het Canal Grande terwijl Vaporetto 2 alleen bij de grotere haltes aanlegt. Voor het (glas)eiland Moreno moet u Vaporetto 5 nemen. Opstapplaats vanaf het schip is Piazzale Roma. Wie vaker van plan is te reizen per busboot doet er beter aan een 24-, of 72-uurs kaart te kopen.

Met de ‘traghetti’ steekt u het Canal Grande over. Er zijn haltes aan beide kanten en u dient te staan. Uiteraard kunt u ook een tochtje maken met een gondel en Venetiaans gondelaar.


Winkelen

Op en rond het San Marco plein vindt u de dure boetiekjes. Over het algemeen geldt hoe verder uit het centrum, hoe goedkoper. Venetiaanse maskers, gemarmerd papier, Muranoglas, kant, linnen en sieraden vindt u overal in de Merceria, smalle winkelstraten, gelegen tussen de Piazza San Marco en de Rialtobrug.


Stranden

Een bezoekje aan het Lido (strand) is mogelijk met de nummers 51 en 52. Vanaf de halte ongeveer 15 minuten lopen naar het strand.


Eten en drinken

Van kleine tussendoor hapjes tot een luxe maaltijd in een trendy restaurant. Venetië kent vele gezichten. Wilt u iets eten of drinken rond het Piazza San Marco, houd dan rekening met hogere prijzen. In de zogenaamde cantina of wijnbar, wordtwijn geschonken. In de cichetteria worden er naast een glas wijn of prosecco ook cichetti geserveerd: kleine hapjes van sardines, scampi of ansjovis. Het proberen waard: ‘Polpetta di carne’, een gefrituurd balletje met rundergehakt en kruimige aardappel. Andere Venetiaanse specialiteiten zijn risotto en polenta, griesmeel gemaakt van maïs. De bekende witte wijn uit Veneto is de Soave; heerlijk bij visgerechten!


Vliegveld

Venetië heeft twee luchthavens. Venetië Marco Polo ligt op 12 km van Venetië, terwijl Treviso zich op 30 km van het centrum bevindt. Vanaf de beide vliegvelden brengt een bus u in ongeveer een half uur aan de rand van de stad (Piazzale di Roma). De gele lijnboot met opschrift Alilaguna brengt u in anderhalf uur naar het San Marcoplein.


Typisch Venetië

Gondels, terrasjes langs het water en romantiek. En dan is er nog het Venetiaans carnaval, waarbij iedereen verkleed in gewaden en maskers over straat loopt. Venetië is ook: verrukkelijk eten op iedere straathoek en de typisch Italiaanse gelato.

Kaart


Weer

Venetie
18°C

Hoeveelheid regen
oktober

69mm - 6 dagen regen

Venetie
11°C

Hoeveelheid regen
november

87mm - 7 dagen regen

Venetie
6°C

Hoeveelheid regen
december

54mm - 6 dagen regen

Venetie
5°C

Hoeveelheid regen
januari

58mm - 6 dagen regen

Venetie
8°C

Hoeveelheid regen
februari

54mm - 6 dagen regen

Venetie
12°C

Hoeveelheid regen
maart

57mm - 6 dagen regen


Italië

Passie, pasta en de eeuwenoude cultuur. Dat zijn de ingredinten die Itali tot een geliefd vakantieland maken. Het is het land waar u bij uitstek kunt genieten van la dolce vita, het zoete leven.

Niet alleen heeft Itali bijna het hele jaar een aangename temperatuur, ook het glooiende heuvellandschap, de prachtige kust en de typische Italiaanse dorpjes en steden met hun rijke historie en cultuur bieden veel afwisseling. Ook op wijngebied is er veel te ontdekken!

Lees meer over Italië »

Algemene informatie

Populatie: 58.145.000
Hoofdstad: Rome
Munteenheid: EUR
Oppervlakte: 301.230 km²
Continent: Europa
bezig met laden