Favorieten
U heeft nog geen favorieten
Bekeken cruises
U heeft nog geen cruises bekeken

Mijn Cruise Travel Sluit mijn Cruise Travel

Santa Cruz de Tenerife (Tenerife) in Canarische Eilanden


Highlights

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden. Wetenschappers hebben op het “grotteneiland” zoals Tenerife door middeleeuwse schrijvers werd genoemd, tien klimaatzones vastgesteld; vier verschillend gevormde bergen bepalen het reliëf, uitgestrekte bossen gaan over in woestenijen van losliggende stenen, die aan maanlandschappen doen denken, en er zijn brede zandstranden. Kuststreken die vroeger onherbergzaam waren zijn in een paar jaar veranderd in uitgestrekte vakantiecentra. Maar er zijn tevens streken die alleen voor wandelaars toegankelijk zijn en voor velen is dit het eigenlijke Tenerife. Zoals de meeste Canarische eilanden heeft Tenerife klimatologisch twee kanten: een lijzijde waar het bijna altijd zomer is en een loefzijde waar het voornamelijk lente is. Het zuiden is warm en droog, het noorden heeft een aangenaam gematigd klimaat en is vaak bewolkt en vochtig, vooral ‘s winters. Wandelaars trekken daarom eerder naar het noorden en het midden van het eiland, strandliefhebbers vooral naar het zuiden. Santa Cruz de Tenerife Santa Cruz de Tenerife is met haar 200.000 inwoners de grootste stad van het eiland en de op één na grootste van de archipel. In samenwerking met het grotere Las Palmas de Gran Canaria wordt van hieruit de Autonome Regio van de Canarische Eilanden geregeerd.

Bezienswaardigheden

Plaza de España

- De spil van het halvecirkelvormige stadsbeeld wordt gevormd door dit plein. Als er een sociale gebeurtenis is - hetzij een groot openluchtconcert danwel het carnaval - dan is dit gedeeltelijk verkeersvrije plein aan de zeekant daar het decor van.

- Het kruisvormige monument Monumento a los Caídos, op een rondeel staande op het midden van de Plaza de España, is opgericht voor de soldaten van het eiland die tijdens de Burgeroorlog (1936-1939) zijn gevallen aan de kant van Franco.

- Het paleis Palacio Insular met zijn uurwerktoren is in de eclectische monumentale stijl van de jaren dertig gebouwd en huisvest de raad van zelfbestuur van Tenerife, de eilandenraad (cabildo Insular) en het verkeersbureau voor vreemdelingen.

- Het postkantoor bevindt zich rechts daarvan in een soortgelijk monumentaal gebouw.


Plaza de la Candelaria

Dit plein ligt achter de Plaza de España, stadsinwaarts en het is gewijd aan de patrones van de archipel, de lichtgevende Madonna van Candeleria. U kunt op dit plein, met palmbomen en fontein, heerlijk even uitrusten op één van de caféterrassen.

- Op het monument El Triunfo de la Candeleria van wit Italiaans marmer zijn vier Guanchevorsten (menceyes) afgebeeld die met de Spaanse veroveraars hebben gecollaboreerd en hulde brengen aan de Madonna.

- Aan de noordoostzijde, bij het begin van het plein, bevindt zich de exclusieve herensociëteit Casino de Tenerife waar de notabelen van de stad samenkomen.

- Links naast het moderne hotel Plaza staat het voormalig adellijke paleis Palacio de los Roderíguez Carta uit 1742 waar vandaag de dag een bank is gevestigd. De prachtige patio met veranda’s en trappen van donker dennenhout kunt u bezichtigen tijdens de openingstijden van de bank.


Plaza del Príncipe de Asturias

Dit is het schaduwrijkste plein. Onder het imposante bladerdak van de Indische laurierbomen kunt u in Café del Príncipe, gevestigd in een glazen gebouw in fin-de-sièclestijl, genieten van de Canarische keuken. In het paviljoen op het midden van het plein worden soms concerten gegeven.


Círculo de Amistad XII de Enero is het clubhuis van een particuliere culturele vereniging en dit gebouw is bijzonder opvallend. U kunt het niet bezichtigen, maar kunt wel de eclectische gevel uit het begin van de jaren twintig met draken en vrouwenfiguren in de frontonpartijen bekijken.


Museo Municipal is het stedelijke museum aan de zuidoostelijke zijde van het plein. Hier worden hoofdzakelijk werken van lokale meesters geëxposeerd.


Plaza del General Weyler

Het verkeer raast om dit plein. In het midden staat een marmeren fontein: “Bron der liefde”. Plaza de los Patos Dit pleintje ligt midden in een mooie villawijk en doet gemoedelijk aan met zijn bankjes van Sevillaanse tegels en zijn fontein met kikkers. Ten zuiden van het plein staat een reeks overheidsgebouwen, waaronder de zetel van de Canarische premier, de Bank van Spanje, het stadhuis en het paleis van de burgerlijke gouverneur. Het opvallendste pand van de buurt is het lindengroene Casa Quintero met zijn Jugendstilstucwerk in de Calle Jesus y Maria 15.


Parque Municipal García Sanabria

Het 6 hectare grote stadspark heeft een indrukwekkende hoeveelheid inheemse en geïmporteerde planten. Daarnaast vindt u er behalve intieme wandelpaden en romantische laantjes een paar raadselachtig aandoende moderne plastieken, restanten van een openbare tentoonstelling uit de jaren zeventig. Bovenaan het park bevindt zich de Rambla del General Franco In deze laan met een wandelgedeelte in het midden treffen de bewoners elkaar na de siësta voor de paseo (wandeling). Net als in het park vindt u hier beelden uit de jaren zeventig, waaronder een liggende soldaat van Henry Moore. Bij de bloemenklok bij de beneden toegang van het park kunt u op een caféterras bijkomen van uw stadswandeling.


Iglesia de nuestra Senora de la Concepción

Het belangrijkste godshuis van de stad werd in 1652 gebouwd nadat een brand de eerste kerk van de stad totaal had verwoest. De klokkentoren diende tevens als uitkijkpost om te waarschuwen voor piraten en brandschatters.


Typische kenmerken van Canarische architectuur zijn de ongepleisterde randen van donker basalt aan de toren en het kerkschip en het balkon boven de ingang. In de lage, vijfschepige kerk zijn het koorgestoelte en een paar plafonds in mudéjar-stijl heel fraai. Links van het altaar wordt in een kapel het Kruis van de Landverovering, dat herinnert aan de expeditie van Alonso Fernández de Lugo, bewaard. In een andere kapel bevinden zich de graven van de belangrijkste Canarische componist van klassieke muziek, Teobaldo Power (‘Cantos Canarios’) en de succesrijke tegenstander van Lord Nelson, generaal Gutiérrez.


Museo de la Natureleza y el Hombre

In het gebouw van een voormalig ziekenhuis bevindt zich dit museum, waar vondsten uit de tijd van de Guanches te bezichtigen zijn, waaronder goedbewaarde mummies. Zijn natuurhistorische collectie bestaat uit fossielen, stenen, flora en fauna van de Canarische eilanden.


Museo municipal de Bellas Artes

De trots van het museum is de mooie collectie met werken van Vlaamse en Spaanse meesters, waaronder Ribera, Brueghel, Van Loo en Jordaens.


Bananera El Guanche

Dit is een minibananenplantage met videovertoning. In de weelderige terrastuinen staan veel inheemse en exotische planten en er is een terrein met meer dan 400 cactussen en een kleine verzameling boerderijdieren. Tevens verkoop van sterke drank en snijbloemen.


Jardín de Aclimatación de la Orotava / Jardin Botanico

De oudste attractie van Puerto werd in 1788 aangelegd door koning Carlos III als een Jardín de Acclimatación, een tuin waar tropische planten die naar Spanje werden verscheept alvast wat konden acclimatiseren. Er bevinden zich meer dan 200 soorten planten en bomen op slechts 2,5 hectare oppervlakte. De 200 jaar oude Zuid-Amerikaanse vijgenboom in het midden is ieders favoriet: de boom bestaat uit een dreigende, bijna horrorachtige massa ineengestrengelde wortels en takken.


La Roselada

In de rozentuinen van La Roselada vindt u meer dan 15.000 rozen en waterplanten, plus loslopende pauwen, kraanvogels, fazanten en eenden.


Lago Martianez

Aan de Avenida 3 de Mayo ligt dit openluchtzwembad met zeewaterbassins en een idyllische sfeer. Het in 1969 door César Manrique ontworpen park was tot de opening van Playa Jardín het onofficiële strand van Puerto. 


Loro Parque

Dit natuurpark in Disney-stijl heeft de grootste papegaaienverzameling ter wereld. Er worden shows gehouden met loro’s, zeeleeuwen en dolfijnen. Er is een haaientunnel, vleermuisgrot, orchideeënhuis.


Playa Jardin

Dit nieuwe, zwarte zandstrand werd geopend in 1992-1993 en is ook ontworpen door César Manrique. Vlakbij is het Castillo de San Felipe, dat een cultureel centrum is.


Parque Nacional del Teide

De Pico del Teide is met zijn 3718 meter letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Tenerife, met een grillig vulkanisch landschap dat u nergens anders op de oostelijke Canarische eilanden zult aantreffen. Zo’n drie miljoen jaar geleden explodeerde en/of stortte een gigantische vulkaan in vlak bij de huidige Teide (die veel groter was). De vulkaanwanden, of wat ervan over was, vormden een caldera (krater) waar de Teide en andere vulkanen nu in staan. De Caldera meet 48 km in omtrek en sommige delen van de wand zijn nog 500 m hoog. Vanaf de bodem kunt u zich dit misschien niet voorstellen, maar als u naar de grillige, verscheurde aarde kijkt, moet u eens de ongelooflijke kracht voorstellen die hier de grond veranderde in een maanlandschap. De enige manier om op de top van de Teide te komen, is de kabelbaan (el teleferico), tenzij u goed kunt klimmen. De kabelwagen stijgt in 8 minuten van een hoogte van 2356 meter naar 3555 meter waarna u nog 20 minuten door de ijle lucht moet zwoegen om de laatste 163 meter te overbruggen. Boven vindt u een zwavellucht en bij helder weer heeft een uitzicht over de andere eilanden en soms zelfs op Noord-Afrika. De kabelbaan werkt niet als het hard waait en ‘s zomers staan er lange rijen. (43 km ten zuiden van Puerto de la Cruz)

 

Los Roques de Garcia vormen wellicht de spectaculairste pyroclastische brokstukken in het park en zijn dat zeker binnen het bereik van de weg. Aan de andere kant van de weg van Los Roques ligt de Pardor de Cañadas del Teide. Vlabij Los Roques, naar het zuiden, ligt de rotsformatie Los Azulejos (azulejos zijn geglazuurde tegels) die groen glinstert van de ijzerhydraatafzettingen (47 km ten zuiden van Puerto de la Cruz)

Nuttige tips

Munteenheid

Euro. De gangbare credit cards (American Express, Master Card en Diners Club) worden bijna overal geaccepteerd. Er zijn vooral in Santa Cruz de Tenerife vele bankautomaten waar u geld kunt pinnen.


Taal

Spaans, maar in de toeristengebieden wordt ook veel Duits en Engels gesproken.

 
Post

Postzegels (sellos of timbres) kunt u in sigarettenwinkels, souvenirwinkels en bij hotelreceptie’s kopen. Het postkantoor in Santa Cruz de Tenerife bevindt zich in de Calle El Pozo (bij het busstation). De brievenbussen zijn geel, voor post naar het buitenland is er de extranjeros-gleuf.


Telefoneren

 Het is makkelijk om met een telefoonkaart te bellen. Deze tarjetas telefónicas kunt u kopen bij postkantoren, kiosken of souvenirwinkels. In toeristencentra kunt u ook zonder munten telefoneren vanuit openbare telefoonkantoren (teléfonos publicos). U dient dan na het gesprek te betalen wat de teller aangeeft. Let op: soms kan dit erg duur zijn!


Vervoer

Taxi’s zijn relatief goedkoop, maar u dient wel van te voren een prijs af te spreken met de chauffeur. U kunt een auto huren bij de verschillende verhuurbedrijven. Er is op Tenerife een goed openbaar vervoerssysteem met bussen. Het busstation bevindt zich bij de Calle El Pozo.


Stranden

Playa de las Teresitas is één van de mooiste stranden van de Canarische eilanden en ligt bij Santa Cruz aan de kustweg ca 8 km van de haven. Tenerife heeft verder niet echte mooie stranden, maar wel alternatieven als het Lido in Puerto de la Cruz en aguapark Octopus in Playa de las Américas.


Winkelen

U kunt taxfree winkelen in de grootste winkelstraat van de stad de Calle del Castillo. De Calle de Pilar is een chique winkelstraat. Leuk is een bezoek aan de kleurrijke bazaar Mercado de Nuestra Señora de África (bij de Avenida de San Sebastián omhoog). ‘s Morgens is het hier een vrolijke drukte rondom de kraampjes waar fruit, groente, vis en zeevruchten worden verkocht. De markthal uit de tijd van Franco moest de indruk wekken van een gestileerd Canarisch dorp. ‘ s Zondags is er rondom de markthal een grote vlooienmarkt (rastro).

Kaart


Weer

Santa Cruz de Tenerife
26°C

Hoeveelheid regen
oktober

18mm - 12 dagen regen

Santa Cruz de Tenerife
23°C

Hoeveelheid regen
november

38mm - 17 dagen regen

Santa Cruz de Tenerife
21°C

Hoeveelheid regen
december

52mm - 15 dagen regen

Santa Cruz de Tenerife
20°C

Hoeveelheid regen
januari

37mm - 14 dagen regen

Santa Cruz de Tenerife
20°C

Hoeveelheid regen
februari

34mm - 5 dagen regen

Santa Cruz de Tenerife
21°C

Hoeveelheid regen
maart

24mm - 6 dagen regen


Canarische Eilanden

Binnenkort meer informatie beschikbaar.
bezig met laden